Filosofie

Kunstenaars, kunst en 3 benaderingswijzes

Wat de kunstenaars aan werken tonen is volledig hun keuze, zij zijn daarin vrij, het gaat over hun werken, zij vullen zelf in wat kunst voor hen betekent. Dit verklaart meteen de variatie aan kunstzinnige uitingen die hier te zien zijn.

haspeng-landschp

Het vertrekpunt door de kunstenaar aangewend is hierbij uitzonderlijk belangrijk.
Hij of zij kan vertrekken met het idee dat de in het atelier gemaakte werken tentoongesteld worden in een decor, meer specifiek hier de vest of een aanpalende tuin. Dit betekent dat de kunstenaar twee vaste gegevens, het werk en het decor, met elkaar in overeenstemming tracht te brengen zonder beide ingrijpend te veranderen.

34c6298b-d8dd-4fe8-8f51-cf8b6f5fd81bEen tweede manier van werken die men hier aantreft is het creëren van een werk in functie van een gekozen locatie. De kunstenaars kiezen een locatie die hen aanspreekt. de reden kan verschillend zijn: de aantrekkelijke omgeving. de beheersing en toepasbaarheid van bepaalde technieken of de uitdaging van het experiment. Bij deze werkwijze verandert de omgeving weinig of niet maar er is door de creatie toch een ingrijpende beïnvloeding.
De kunst is hier de variabele.

haspengouwse-oogstfeesten-zetten-fruitoogst-in-de-kijker-id1330430-1000x800-n

In een derde benaderingswijze zal de kunstenaar de omgeving veranderen, hij zal ze confronteren met andere elementen, ze naar binnen halen, de omgeving wordt kunst door de kunstenaar . De kunst en de omgeving worden verweven tot één variabele.
Uit het resultaat van het kunstwerk zal uiteindelijk blijken voor welk vertrekpunt de kunstenaar gekozen heeft. Dat hierbij risico’s genomen worden, zowel door de inrichters als door de kunstenaars, verhoogt enkel het kunstzinnig genot van de beschouwing.

rlhhaspengouwzomer2006-7

De VZW ‘Kunst Groen’ wil de talrijke groene ruimten in Haspengouw en in en rond de stad Sint-Truiden confronteren met beeldende kunst.

De VZW ’Kunst Groen’ wil een kweekvijver voor artistiek talent zijn en personen van eigen bodem en uit eigen regio maximaal kansen geven.